Ами ако случайно откриете труп у дома?

„Паяжината“ е едно от най-прелестните произведения на Агата Кристи. Оригинално написано като пиеса и впоследствие адаптирано като роман, то очарова с интересни персонажи, стремително препускаща интрига и, както винаги, с атрактивния декор на имение в английската провинция.

Главната героиня Клариса сравнително отскоро е омъжена за дипломат и се наслаждава на новия си живот далече от бляскавите лондонски партита. Семейството, което включва и малката дъщеря на политика от негов предишен брак, е наело просторна къща в провинцията, където понякога посреща гости.

Във вечерта, в която започва всичко, в дома на Клариса гостуват трима джентълмени, един от които настойчиво и неуспешно я ухажва. Находчивата домакиня се забавлява, като погажда различни номера на своите посетители и същевременно играе на измислена своя игра, условно наречена „Да допуснем“.

„Да допуснем, че някой ден се появи жена и ми каже, че тя и Хенри (съпругът на Клариса) тайно са се били оженили в Константинопол и че нашият брак е незаконен, какво бих й казала тогава?“ или „Да допуснем, че последвам зова на сърцето си и стана известна актриса.“ – младата жена си измисля подобни сценарии и разиграва в ума си какви биха били последиците и нейните действия при въпросните обстоятелства.

А когато на шега си задава въпроса „Какво бих направила, ако някой ден открия труп в библиотеката?“, едва ли е смятала, че именно това ще й се случи в реалния живот…

Естествено, всеки един от присъстващите в имението ще има своята роля в разплитането на криминалната мистерия, а самата Клариса е изложена на опасност – да бъде арестувана за убийство, а вероятно и самата тя да бъде нападната.

Книгата е кратка, интригуваща и си заслужава дори повторното прочитане след няколко години пауза. Точно както стана при мен.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *