Безплатни превюта на книги при клик от Wikipedia

Всички правим справки в Wikipedia. В повечето случаи в статиите се съдържа информация за източника на данните, който невинаги може да бъде проверен онлайн. Може би това постепенно ще се промени, тъй като от края на миналия месец част от библиографските източници в интернет енциклопедията са активен линк към безплатно превю на оригиналния текст.

Например в англоезичната статия за Мартин Лутер Кинг клик върху заглавието „To Redeem the Soul of America“ предоставя свободен достъп до част от въпросната книга, а именно до страница 299, която се споменава в статията. Ако имате желание да прочетете целия труд, трябва да го наемете за ползване по дигитален път, подобно на взимането на книги от физическа библиотека.

Инициатор на това сътрудничество с Wikipedia е организацията с нестопанска цел The Internet Archive. На нейния сайт се предлагат със свободен достъп множество литературни заглавия, а също и филми, софтуер, музика и др.

За момента бързите и свободни онлайн референции са възможни от страници на английски, гръцки, арабски и още няколко езика, но се предвижда включването и на други езикови версии на енциклопедията.  

Опитвам се да предам цялата тази информация съвсем накратко и безпристрастно, но всъщност смятам, че това е много значима промяна в начина, по който ще ползвам Wikipedia за в бъдеще. Възможността за светкавични справки с оригиналния източник е несравнимо удобство не само за студенти, изследователи и учени, но и за обикновени потребители, които например се колебаят дали да закупят или наемат дадена книга.

Харесай във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *