Безсмъртното съзнание

Какво представлява съзнанието? Съществува ли прераждане? Възможно ли е да си спомняме минали животи? Това са сред основните въпроси, около които гравитират авторите на „Безсмъртното съзнание“ Ервин Ласло (унгарски философ) и Антъни Пийк (британски писател, чието останало творчество е съсредоточено върху същата тематика).

Книгата разказва поредица от фантастични истории, с които се опитва да докаже тезата не просто, че съзнанието ни е безсмъртно, а и че сме способни да осъществяваме връзка с починали хора. Представени са различни теории за човешкото съществуване от далечното минало до наши дни, когато материалното вече е взело превес над духовното.

Според авторите предстои модерната и консервативна наука да възприеме насериозно идеята за наличието на един глобален енергиен свят, от който всички сме част, докато „земното“ ни съществуване е просто временен етап.   

Основната идея на Ласло и Пийк е, че отделните човешки съзнания са способни да се свързват помежду си по всяко време и без значение от разстоянията, защото на практика така или иначе представляват едно цяло.

Има страници от „Безсмъртното съзнание“, които заслужават интерес, има и други, които граничат със създаването на някаква религиозна фракция. На места книгата изтъква като неоспорими доказателства метафорични паралели между релации като „съзнание – мозък“ и „мелодия – радиоприемник“. Подчертава значимостта на собствените си изводи като неоспорими постулати и се доближава повече до фентъзи жанра, отколкото до научната литература, към която без съмнение се опитва да се причисли.

Каквато и да е истината за съзнанието ни и неговата евентуална безсмъртност, не мисля, че този текст успява да постигне целта си и да докаже нещо. По-скоро за пореден път повдига темата, която действително занимава човечеството от край време.   

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *