Бунтът срещу студения свят в „Зимно пътуване“

„Изумление и трепет“ на Амели Нотомб беше причината да прочета и друга книга на белгийската авторка, а именно „Зимно пътуване“. Впечатлението ми от този роман обаче не е чак толкова добро, колкото от предишното заглавие.

Не че текстът е лошо написан, не е. Не е и че не е увлекателен, напротив, прочетох го доста бързо. Отгоре на всичко имам желание да се запозная и с трета творба на тази писателка. Да го кажем така: докато „Изумление и трепет“ носи доза оптимизъм, чувство за хумор и любопитство към заобикалящия свят, то „Зимно пътуване“ е по-скоро мрачна, студена и жестока. Също като своя главен герой.

Той се казва Зоил и се смята за привлечен от красиво момиче, което се грижи за жена с психичен проблем. Двете дами живеят в мизерни условия, като в апартамента им цари всепроникващ студ. Именно там протичат повечето срещи между Зоил и неговата избраница, а начинът, по който се развиват или по-скоро не се развиват взаимоотношенията помежду им, го подтиква към решението да взриви самолет.

Бурният поток на мислите на главния герой в съчетание с психеделичния епизод, в който взима халюциногенни гъби заедно с момичето, което ухажва, карат „Зимно пътуване“ да прилича на някакъв осъвременен Трейнспотинг с гротескна интерпретация на любовта. Резултатът не е лош, но не е и нещо особено впечатляващо.

Харесай във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *