Възрастната дама, която скри шапката на всички заклети планинари

„Разходката на баба Гейтуд“ описва планинските преходи на 67-годишната Ема Гейтуд, която след труден и изморителен живот на домакиня и майка на 11 деца, 24 внуци и 30 правнуци решава да замине далеч от всичко, за да се потопи в тишината и спокойствието на природата.

Упоритата дама се превръща в знаменитост в Америка и медиите масово отразяват нейните постижения. Малко обаче са хората, които научават детайли от живота й преди излизането на тази биографична и документална книга, също впрочем написана от журналист. Бен Монтгомъри разказва истината за брака на Ема, в който тя дълги и тягостни години търпи съпруга си насилник, редовно нанасящ й тежки побои.

На няколко пъти Ема прави опити да се раздели с мъжа си и, когато най-сетне успява, започва да живее щастливо и без страхове. Позволява си да прави „каквото си иска“, а вълнуващото й пътешествие по пътеката на Апалачите (най-дългият пешеходен маршрут в света) изглежда е еманация на така очакваната и бленувана свобода.

Наред с туристическите подробности за маршрута книгата представя и особеностите на времето, в което живее Ема. Тя се отправя към продължителните планински предизвикателства в средата на миналия век, когато все повече американски домакинства вече са се сдобили с автомобили и лека-полека загърбват ходенето пеша. Баба Гейтуд успява да вдъхнови немалко младежи да се обърнат отново към движението и разходките на чист въздух.

Прочитането на „Разходката на баба Гейтуд“ ми отне доста време, защото книгата се конкурираше (не особено успешно) с третия сезон на „Stranger Things”, както и с редица епизоди на друг сериал по Netflix – “Gossip Girl” (да, какво да се прави, гледам го…). Каквито и качества да притежава, тази творба на моменти малко ми доскучаваше, най-вече заради подробните описания на местности, които нито някога съм чувала, нито, по всяка вероятност, някога ще видя.

Все пак – за дните, в които човек реши да се отдаде на вдъхновяващи четива за движение сред природата и преодоляване на препятствия със силата на волята, историята на Ема Гейтуд ще му свърши отлична работа.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *