В търсене на Новата Земя

Този август и аз, и Ники имахме повече време за четене, тъй като бяхме в отпуск и се отдадохме на ваканционно настроение, често с книга в ръка. Едно от произведенията, които той прочете в този най-хубав период от годината, е „Нова Земя“ на Екхарт Толе. Вече е традиция да споделя мислите си за прочетеното, така че си спечелих още една публикация от него в блога си.

От доста време знаех за Екхарт Толе и неговата книга „Силата на Настоящето“ и исках да прочета нещо от него, но този ми стремеж като че ли досега все оставаше някъде на заден план. И така докато с Нели не направихме поредната забежка до книжарницата и по една случайност точно книгата му „Нова Земя“ ми попадна в ръцете.

Толе умело води читателя на едно пътешествие навътре към себе си – стъпка по стъпка. Авторът първо ни показва многопластовата същност на егото и капаните, които то ни залага. Книгата дава насоки как да се справим с този наш илюзорен аз, разкривайки това, което стои отвъд него.

Авторът много добре описва и разяснява ролите, в които нашето его обича да се въплъщава и да ни въвлича – от най-тривиалните до патологичните. Представено е влиянието на емоциите и особено на негативните емоции, които, често дори без да подозираме, въздействат на нашия светоглед и взаимодействието ни с хората около нас.

Екхарт Толе разбира се ни разкрива и начините, по които да се справим с тези проблеми, развивайки нашето присъствие и съзнание. Целта е да станем по-будни и съзнателни, с което бихме създали за себе си един много по-добър и чист свят за живеене. Нова Земя, както авторът я нарича, цитирайки Библията.

Мисля, че книгата е един добър пътеводител към сърцевината на нашата истинска същност, нашето ново съзнание и какво да очакваме, след като веднъж стигнем до нея. Не претендирам, че съм разбрал всичко в тази книга, но със сигурност ще я препрочитам и преосмислям.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *