В търсене на смисъл

„Човекът в търсене на смисъл“ на австрийския психолог Виктор Франкъл е едновременно и представяне на неговата теория за логотерапията, и разказ за преживяванията му в концентрационния лагер Освиенцим. Разказ, който повече от всичко друго успява да илюстрира идеята на Франкъл, че дори и в най-трудните си моменти човек може да продължи да живее с вдигната глава, ако успее да открие смисъл.

Авторът прекарва доста време в Освиенцим и други лагери по време на Втората световна война, като е подложен на глад, мъчения и унижения. Наблюдава болестта и смъртта, застигащи всеки ден десетки лагерници. Става свидетел също на това как някои от затворените с него мъже оскотяват, докато други се превръщат в светци.

Именно заради този контраст австриецът не е съгласен със сънародника си Зигмунд Фройд, който твърди, че ако най-различни хора с разнообразни характери бъдат поставени в еднакви крайно лоши обстоятелства, то всички те ще станат равни, ще загубят индивидуалностите си и ще действат инстинктивно и примитивно, подобно на животни. Концентрационният лагер, според свидетелствата на Виктор Франкъл, напротив – изважда на показ най-лошото у едни и най-доброто у други.

А за да бъде възможно човек да устои на изключително суровата действителност, е нужно сред целия абсурд на страданието (в Освиенцим, а и при други съкрушаващи обстоятелства) да бъде открит някакъв смисъл. Нещо, което да ни дава цел, да ни кара да мислим за бъдещето. Или просто да ни помогне да си обясним сами за себе си защо е нужно да изпитваме мъки и нещастия.

Понякога, ако няма външни обстоятелства, чрез които да успеем да „оправдаем“ случващото се и чрез които да си дадем надежда (например творческа дейност или всеотдайна любов), то дори и вярата, че има някакъв по-висш замисъл, който не разбираме в момента, но със сигурност съществува, е способна да ни донесе покой и достойно понасяне на смазващите ни събития.

Или както Франкъл прави сравнение – също както в един филм всеки кадър има свой смисъл, но смисълът на целия филм става ясен при финалните надписи, така и всеки епизод от живота ни е вероятно натоварен с някакво значение, което предстои да разберем. Защото също както филмът не би имал смисъл, ако част от него липсва, така и животът на човек не е изпълнен само с щастливи или само с нещастни моменти. Всеки от нас изживява своята собствена и уникална история, осмисля съдбата си и, да се надяваме, очаква в края на пътя си да разбере напълно за какво е било всичко.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *