Да си организираш погребението и да бъдеш убит в един и същи ден…

Спомняте ли си сериала „Убийства в Мидсъмър“? Е, Антъни Хоровиц е един от неговите сценаристи, също и автор на множество трилъри и криминални романи, сред които и продължението на приключенията на Шерлок Холмс.

В своя роман от 2018 г. „Убийството е всичко“ Хоровиц влиза в ролята на един от главните герои – писател, нает от сътрудник на полицията, който разследва мистериозно убийство.

Жертвата е възрастна дама. Една пролетна сутрин тя посещава траурна агенция, за да организира собственото си погребение. Избира в какъв ковчег да бъде погребана, каква музика да звучи по време на опелото, колко време да продължи церемонията. Малко по-късно в същия ден жената е убита в дома си.

Разследването на странния и грубоват бивш полицай Даниъл Хоторн, водено с помощта на фикционалния и реален писател Хоровиц, ще се сблъска с тайни от миналото, които са възможен мотив за извършеното убийство. Случаят обаче се заплита още повече, когато е отнет още един човешки живот…

„Убийството е всичко“ е приятен криминален роман с добре замислена интрига, който освен това предлага на читателите кратки автобиографични забежки от страна на автора. По-специално Хоровиц споменава любопитни факти от своята работа и хората, с които се е срещал през годините.  

В интервю малко след излизането на книгата Антъни Хоровиц признава, че обича творчеството на Агата Кристи и че тази история в много отношения следва нейния стил. Това, което присъства допълнително в „Убийството е всичко“, са съвременните технологии. Първоначалната идея е била за убийство, базирано на селфи, което някой от героите си прави. Но в крайна сметка основна роля има едно текстово съобщение.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *