Ела, кажи ми как живееш

Естествено, никой не би се учудил, че отново съм прочела нещо, свързано с Агата Кристи. Този път става въпрос за нейни автобиографични записки от пътешествията й в Сирия, на които се отправя заедно със своя втори съпруг, британския археолог Макс Малоуън.

Книгата описва любопитни случки от живота на двамата по време на изследователска мисия на Малоуън. Запознава ни с колоритни личности, част от екипа на терен. Въвежда ни в бита и всекидневието на една английска дама, поставена в необичайни условия, които понякога създават меко казано неудобства, умора и предизвикателства.

В същото време писателката е очарована от приключенията, пред които са изправени заедно със съпруга й, както и от нешлифованата красота на сирийската природа.

Ето и какво казва самата Агата Кристи за този пътешественически дневник, издаден през 1946 г., но с първо издание у нас през 2021 г.:

„Тази книга е отговор. Отговор на един въпрос, който много често ми задават. „Значи копаете в Сирия, така ли? Разкажете ми повече за това. Как живеете там? В палатка?“ и т.н., и т.н.

Повечето хора навярно не искат да узнаят нищо. За тях това е просто малка вариация в разговора. Но понякога се срещат един или двама, които искрено се интересуват.“

Сред тези персони, които според Кристи уж са единици, съм и аз самата.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *