Изчезването на Агата Кристи

Когато е на 36 години, в живота на прочутата британска писателка Агата Кристи възниква едно необяснимо събитие. В студен декемврийски ден тя излиза от вкъщи със своя автомобил и така и не се връща. Колата й е намерена пропаднала в пропаст в безлюдна местност с оставено на седалките кожено палто. От тяло обаче няма и следа.

Къде ли е отишла г-жа Кристи и защо не е взела със себе си връхната си дреха? Дали все още е жива? Може би е отвлечена или е сложила край на живота си? На тези въпроси се опитват да дадат отговор и полицията, и силно заинтересованата от случката преса.

В района е организирано мащабно и скъпоструващо претърсване, което не дава никакъв резултат. Съпругът на писателката не успява да внесе яснота в тази мистерия. Дори за кратко е подозиран от разследващите власти за връзка със станалото. Причината е, че малко преди да изчезне Агата Кристи разбира, че мъжът й си има любовница. Ето защо за неверния брачен партньор се оказва трудно да докаже, че е обичал жена си и винаги й е мислил само доброто.

След 11 дни липсващата дама е открита в английски курорт. Прекарала е в хотел времето, през което всички са я издирвали, и твърди, че не помни нищо.

Измислица или действителни факти?

Всички тези обстоятелства са напълно реални. Въпреки това Кристи не споменава и дума за тях в своята автобиография, написана много по-късно. Според Андрю Уилсън, автор на книгата „Талант за убийство“, която имах удоволствието да прочета наскоро, британката е дала позволение разяснения около изчезването й да бъдат дадени поне 40 години след нейната смърт.

Уилсън е имал възможност да разбере какво се е случило в разговори с писателката и други действащи лица във въпросните събития. В предговор прави уточнението, че някои детайли са художествена измислица.

Когато указаното време след смъртта на Агата Кристи изтича, адвокатите на Андрю Уилсън имат грижата да организират публикуването на историята, описана в „Талант за убийство“. Книгата ще се хареса на всички почитатели на криминалните романи, но най-вече на запалените фенове на Кралицата в жанра.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *