Из „Високите планини на Португалия“

Не бях гледала „Животът на Пи“, когато беше току-що излязъл по кината и беше станал особено популярен. Случи се едва преди около месец, когато с Ники бяхме в една гръцка хотелска стая и именно този филм започна по телевизията, за щастие на английски. Докато течаха началните надписи Ники каза, че може да ми хареса, бил като приказка, метафоричен. И аз очаквах нещо коренно различно – леко, приключенско, някакво момче и някакъв тигър заедно в лодка.

Не бях подготвена за истинската същност на „Животът на Пи“. В края му останах с бушуващи впечатления (включително от красотата на заснемането) и дълго време, поне няколко дни, се връщах мислено към различни сцени и реплики.

Може би нещо подобно ще се случи и сега – когато завърших „Високите планини на Португалия“. Авторът на книгата Ян Мартел е и човекът, създал „Животът на Пи“. Със сигурност мога да кажа, че тази творба ме остави със също толкова противоречиви емоции и най-вероятно мисълта ми ще се връща към нея още много пъти.

„Високите планини на Португалия“ е разделена на три части и разказва три различни истории. Всички те се оказват мистично свързани помежду си и във всяка една реалността и фантазията понякога са трудно различими. Ако се чудите дали и тук има някое животно, което да играе по-особена роля, да, има – шимпанзе.

Много ми е трудно да опиша накратко този роман. Мисля, че е най-добре да използвам подхода на Ники – може да ви хареса, като приказка е, метафоричен. Но имайте предвид, че докато четях, на няколко пъти бях на път да се откажа, по-специално във втората част на книгата.

Общо взето „Високите планини на Португалия“ е роман, който говори за скръбта, сполетяваща ни, когато загубим много близък човек. Но тъгата остава дискретно прилепена към страниците и не нахлува агресивно в пространството на читателя. Малко вероятно е книгата да ви разплаче, по-скоро би ви трогнала, удивила и замислила. Разказът стопля, както би го направило мекото португалско слънце, а красивите гледки, спотаеният хумор и понякога болезнената преданост към обичния човек са присъствията в тази творба, които ще ви възнаградят за времето, прекарано с нея.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *