Книгата на радостта

Негово светейшество Далай Лама и бившият архиепископ на Южна Африка Дезмънд Туту прекарват заедно около седмица в компанията на свои сътрудници, последователи и журналисти. Двамата духовни водачи дискутират ролята на радостта в живота ни и как тя може да присъства дори и в най-трудни моменти, за да ни помогне да се наслаждаваме на съществуването си въпреки обстоятелствата.

Разговорите, жестовете и разказите на Далай Лама и Дезмънд Туту са документирани от редактора и литературен агент Дъглас Ейбрамс, който съставя „Книгата на радостта“. Това е книга, поставила си амбизиоцната цел да ни подскаже как да постигнем „трайно щастие в свят на промени“.

Доколкото текстът в голямата си част е документалистика, той е доста интересен, на места вдъхновяващ и успокояващ. Има обаче пасажи, които преповтарят изложени по-рано идеи, може би за да се постигне по-голям обем на творбата, което за мене беше малко дразнещо.

Все пак „Книгата на радостта“ си има достойнства. Едно от най-големите й предимства лично за мен беше това, че успяваше неотменно да ме приспи след няколко прочетени страници. Не, не защото е прекомерно скучна, а защото наистина някак ми действаше успокояващо и релаксиращо, дори и в дни, в които съм била натоварена от различни физически или умствени неразположения.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *