Където пеят раците

Когато майката на Кая напуска семейството заради неспирните побои, които й нанася съпругът й, малкото момиченце е съкрушено. Скоро си тръгват и братята и сестрите й. Кая остава сама с баща си, който всъщност също не се задържа много-много у дома, зает със скитания по кръчмите и игра на карти.

Детето свиква да разчита единствено на себе си. Едва шестгодишна, Кая се научава как да си приготвя храна и да поддържа чисто схлупеното и запокитено в мочурищата жилище. Когато редките парични постъпления за домакинството секват, момичето измисля начин и да припечелва сама, за да се снабдява с най-необходимите хранителни продукти, с кибрит, свещи и бензин за паянтовата си лодка.

Минават години и Кая все така се грижи сама за себе си, живее в изолация и рядко общува с други човешки същества. За сметка на това опознава добре природата наоколо и наблюдава внимателно поведението на птиците, насекомите и животните в мочурището, където е скътана къщурката й.

И въпреки цялата тази изолираност порасналата вече девойка среща любовта, при това не един, а два пъти. Истинската драма за нея започва, когато вторият младеж, с когото се е срещала, е намерен мъртъв, а всички подозират, че е бил убит.

Историята на Кая, разказана от Дилия Оуенс в романа „Където пеят раците“, се плъзга неусетно между фината мелодия на думите по страниците. Изживяванията на героинята са наситени с поетичността на пейзажа, сред който минават дните й и който й дава сили да не се възприема като жертва, а напротив – да отстоява себе си, каквото и да се случва.

Изглежда, че „Където пеят раците“ се е превърнала в истинска сензация в Amazon, като според мен големият интерес към книгата е напълно заслужен. Това е роман за самотата, любовта и смелостта, който е написан красиво и се чете с наслада. Може би ще бъде една от книгите, които ще запазя вкъщи при следващото прочистване на лавиците в хола – процес, в чийто край обикновено част от наличните заглавия подарявам на някоя библиотека.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *