Най-запомнящите се женски образи в световната литература

Колкото хора, толкова и мнения по въпроса кои са най-ярките женски литературни образи. Прегледах няколко статии и анализи по този въпрос и сравних кои са най-често повтарящите се персонажи. Сред тях отличих тези, които са направили най-силно впечатление лично на мен. Ето ги и тях:

Анна Каренина

Резултат с изображение за anna karenina

Главната героиня от едноименното произведение на Лев Толстой е емблематична фигура, когато става дума за страстна и трагична любов. Описан от Достоевски като „безупречен и истинско произведение на изкуството“, романът разказва с много детайли и напрежение за чувствата, които се пораждат между една омъжена дама от висшето общество и заможния офицер Вронски. Книгата е доста обемна, но действително представлява истинско литературно удоволствие.

Скарлет О‘Хара

Свързано изображение

Скарлет е дамата, която превърна словосъчетанието „Отнесени от вихъра“ в своебразна метафора, приложима за всяка една силна и бурна любов. Написаната през 1936 г. книга на Маргарет Мичъл ми беше препоръчана от майка ми, когато бях на около 16, но аз инатливо отказвах да я прочета, смятайки я за твърде лигава любовна история, с която не си заслужава да си губя времето. Е, прочетох я две-три години по-късно и ето, че Скарлет попада безусловно в тази статия. Себична, капризна, понякога жестока, тази южняшка дама може да бъде също борбена, нежна и искрена. Уж е противоречива, но напълно разбираема през погледа на читателя от женски пол.

Емма Бовари

Анна, Емма… изглежда популярните женски образи често имат двойна съгласна в името си, може би на това се дължи и зародилият се в последните години тренд новородените момиченца да се кръщават с подобни имена. При всички положения „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер е категоричен шедьовър. И без значение, че симпатиите ми към основната му героиня Емма никога не са били особено големи, то именно тя ми е направила най-силно впечатление сред изброените дами до момента. Подходът и реакциите на страдащата от огромна досада от съществуването си красавица търпят критики, но е факт, че, ако влезеш в рутината на един скучен и безнадежден живот, си изложен на риска от страдание, съпоставимо с това, което причиняват и най-големите трагедии.

Холи Голайтли

Резултат с изображение за Холи Голайтли

Холи е главната героиня в „Закуска в Тифани“ на Труман Капоти, а книгата е разкошна и я препоръчвам на всеки, който все още не я е чел. Мисля, че съм гледала и филма с Одри Хепбърн, но по някаква причина нямам ясни спомени за него, което е добър повод да го изгледам пак! Холи е млада, красива и лекомислена и мечтае за брак с богат джентълмен, който да може да й осигури живот като от витрината на бижутериен магазин. Веригата „Тифани“ определено има за какво да благодарят на Капоти, тъй като чрез този превърнал се в бестселър роман името им се налага като синоним на лукс, красота и ефирност – всичко, за което Холи мечтае.

Мис Марпъл

Резултат с изображение за miss marple

Както казах в началото, събраните тук героини са моя лична селекция измежду всички повтарящи се женски образи, споменати из класациите, с които успях да се запозная. За щастие, се оказа, че мис Марпъл, която е главно действащо лице в редица романи на Агата Кристи, е сред тях. Ако трябва да избирам между Марпъл и Поаро, може би ще се спра на мъжкия литературен герой – прочутия белгийски детектив, но тъй като говорим за женски персонажи, наблюдателната старица определено намира място в настоящата публикация. Както Еркюл Поаро, така и Джейн Марпъл са без съмнение талантливи в разгадаването на мистерии, но освен това са и изключително симпатични, находчиви, интелигентни, тактични и добри по душа, с което без съмнение са спечелили милиони почитатели.

Карен Бликсен

Резултат с изображение за out of africa

В интерес на истината не съм чела романа на Карен Бликсен „Извън Африка“ и все още го търся. За сметка на това съм гледала едноименния филм с Мерил Стрийп в главната роля и съм абсолютно убедена, че, както мога да нарека този персонаж един от най-запомнящите се в киното, така ще мога да нарека по същия начин в близко бъдеще и литературния аналог. „Извън Африка“ е истинската история на Карен Бликсен, която премества своя фин и изтънчен свят в пустошта на Кения, омъжва се за човек, който не я цени като жена, и се занимава с бизнес, от който първоначално нищо не разбира. Въпреки всички обстоятелства, пред които се изправя, Карен винаги запазва своите независимост, смелост, грациозност и непоколебимост да живее и обича според собствените си разбирания.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *