Най-щастливото бебе

Докато бях бременна, книгата на д-р Харви Карп „Най-щастливото бебе“ ми беше много интересна. Явно е и популярна, защото засякох няколко други момичета с нея пред лекарските кабинети. Когато родих обаче, така и не приложих съдържащите се в нея съвети.

Според д-р Карп първите три месеца от живота на новороденото съвпадат с така наречения „четвърти триместър“ от бременността, в който малкото човече все още не се е приспособило към света извън утробата. По тази причина се чувства най-добре при условия, които наподобяват тези отпреди раждането. Стегнатото повиване, смята педиатърът, успокоява бебето най-добре, а силният шъшкащ звук и енергичното полюшване допълнително му вдъхват увереност, че е защитено, точно както е било „в корема“ на майка си.

В своята книга Харви Карп детайлно описва как точно да бъде повито мъничето. Цитирани са мнения на родители, последвали въпросните съвети. Има и интересни исторически подробности от развитието на педиатрията, а също и от начина на отглеждане на децата в различните култури и периоди.

За щастие, до този момент (почти два месеца след раждането) нашето момиченце не е проявявало чак такива истерии, че да ни се прииска да го повиваме стегнато и да го люлеем енергично напред-назад. Освен това ясно показва, че не обича да бъде държана прекалено завита, прекалено облечена и в тесни пространства, така че едва ли бихме я повивали и занапред.  

За други бебенца повиването разбира се може да е идеалното решение, така че написаното от д-р Карп вероятно е полезно за някои родители.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *