Няколко романтични разказа от Агата Кристи

„Докато светлините греят“ е сборник с разкази от Агата Кристи, повечето от които на пръв поглед не са типични за нея. И в историята за художника, който е женен за красива, но безчувствена жена, и в тази на богатата дама, която избира лукса пред истинската любов, не са внесени криминални елементи, мистерия и загадки. Но както тези два разказа, така и някои от останалите всъщност изразяват великолепното умение на Кристи да пресъздава човешките емоции, дилеми и драми.

Все пак в книгата присъстват и някои текстове, в които са намесени револвери и детективски умения. Общото между всички разкази обаче май е фактът, че са от по-ранното творчество на авторката и част от тях служат за основа на по-късни и по-обемни произведения.

Особено интересна част от „Докато светлините греят“ са съпътстващите всеки един от разказите предговор или послеслов. Те разясняват обстоятелствата в живота на Кристи в съответния момент, хората, които са й повлияли творчески или които са присъствали в личния й живот.

Тези малки приложения в сборника ми припомниха автобиографията на писателката и какво удоволствие беше прочитането й преди време. Романтиката и драматизмът на някои от разказите пък предизвикаха асоциация с един от най-психологическите и красиви романи на Кристи, плъзгащ се единствено по периферията на криминалния жанр, а именно „Безкрайна нощ“.

„Докато светлините греят“ ме подтикна да разгледам разнообразието от книги на британската писателка, които са достъпни в интернет (а някои и на полицата точно срещу мен в този момент) и ми се прииска в скоро време да си направя един истински Кристи маратон с няколко нейни произведения подред.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *