Отвъд бездната

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Поради изключително грозното оформление на корица на българското издание, което намерих, снимката към тази публикация е на едно от англоезичните издания.

„Отвъд бездната“ е сред онези романи, за които може да се каже, че без значение каква история биха разказвали, пак биха били интересни за четене – просто заради начина, по който са написани. Действително, в този случай, когато авторът е Арчибалд Кронин, няма и какво друго да се очаква.

Лични взаимоотношения, социална тематика, съдебна драма, политически коментари, престъпления от страст и искрена и чиста любов са различните елементи, които присъстват равнопоставено в тази творба.

В основата на романа е персонажът на интелигентния и чувствителен младеж Пол Матри, който случайно узнава, че баща му не е мъртъв, както са му казали, когато е бил малък. Оказва се, че вместо това Рийс Матри от 15 години се намира в затвора, където излежава присъда за убийство.

Крайно религиозната майка на Пол не е успяла да понесе позора от тази ситуация (към която се прибавя и фактът, че съпругът й й е изневерил) и е предпочела да скрие истината от сина си. Кронин допълнително подчертава така изградения образ на майката, като описва как, дори когато вече е принудена да разкрие тайната си, тя не желае да го стори, а изпраща Пол при близък до семейството, който да го направи вместо нея.

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Макар и да не е прекарал много време с баща си, младежът непрестанно извиква в ума си картини от прекарани щастливи дни с него и не може да се примири, че мъжът от спомените му е бил изоставен от хората, които са го обичали. Когато се поразравя в историята от миналото, освен това открива множество детайли, които сочат, че най-вероятно Рийс Матри всъщност не е извършил престъплението, за което е бил осъден.

Перипетиите, през които преминава Пол, за да се добере до цялата истина, стават все по-рисковани с напредването на повествованието. Дали и доколко ще успеят героите да преминат „отвъд бездната“ става ясно едва в последните страници на книгата. За една от нишките на разказа дори има отворен край.

Романът е стойностен и увлекателен. Убедително представя вътрешните борби на своите персонажи, както и проблемите на съвремието на Арчибалд Кронин, които впрочем са актуални и до днес.

Харесай във Facebook

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *