Писма от Обединеното кралство

Преди два дни се върнахме вкъщи след лятното ни пътешествие София – Пловдив – Поморие – Пловдив – София. В продължение на много километри и няколко опакования и разопакования на багаж подмятах двете книги, които бях взела със себе си, но в крайна сметка не прочетох нито страница от тях. Случайно попаднах на електронното издание „Писма от Обединеното кралство“ на Анна Койчева. Та, времето, което имах за четене, премина с този текст, изцяло прочетен на телефона. 

Авторката е лекарка, която преди двайсетина години емигрира във Великобритания, първоначално в Уелс, а след това и в Англия. Омъжена за британец, тя има възможността отблизо да опознае нравите и привичките на живеещите на Острова. От някои неща е учудена, от други възхитена, от трети възмутена. Постоянно прави сравнения с действителността в бедна България, а колкото повече време прекарва на чужда земя, толкова по-иронични и хапливи стават коментарите й относно британския начин на живот. 

Книгата не е интересна единствено заради описанията на видяното в Уелс и Англия, а и заради българската гледна точка на една около 40-годишна жена, която пише писмата до близките си малко след началото на новия век. Човек си дава сметка, че страната ни не е прогресирала кой знае колко през изминалите години, макар и да има някои слаби проблясъци. 

В същото време огорчението и леката надменност, с която Койчева гледа на британците, е показателна за отношението на българите към чужденците като цяло. Сякаш ние сме някаква страхотна, но за жалост опърпана интелигенция, принудена да съжителства на Запад с хора с ограничени интереси, които определено са ни под нивото. 

Истината според мен е, че нивото на доста места и у нас, и по света е доста ниско, като тук този факт особено много бие на очи поради липсата на контрол за спазването на елементарни правила за нормално съжителстване в едно общество. Вярно е и обратното – нормални, интересни и интелигентни хора има и в Англия, колкото и рядко авторката да признава това. 

Освен всичко друго, отделните „Писма от обединеното кралство“ сглобяват и една увлекателна лична история. Анна Койчева не споделя най-съкровените си моменти. За някои от интимните й преживявания читателят може само да се досеща. Като цяло обаче размислите й и голяма част от нейните емоции са предадени в тези многобройни кратки автобиографични разказчета, така че вкупом те рисуват образа на една чувствителна, самостоятелна и нежна жена, взела смелото решение да промени живота си. 

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *