Пътят към просветлението според Далай Лама

Тензин Гяцо, 14-ият Далай Лама и духовен водач на тибетския будизъм, е автор на много книги. В някои от тях той говори за радостта от живота, обичта към околните и други теми, общи за всички религии. „Пътят към просветлението“ е сред неговите трудове, които са малко по-специализирани и представят сбито и на достъпен език основните идеи на будизма. 

Тъй като с редица от тях вече бях запозната, очаквах да прочета това, което вече съм срещала или чувала, както и да разширя познанието си с непознати до този момент теории. Оказа се, че някои от идеите в „Пътят към просветлението“ всъщност противоречат на досегашните ми представи. 

Когато споделих с Ники противоречията, които ме притесняват, той заяви, че е виновен преводът. Вероятно още от тибетски на английски, а може би и след това от английски на български. Не знам дали е така, но ето кое е най-главният проблем за мен – в „Пътят към просветлението“ се твърди, че основната цел на всеки трябва да бъде избавлението от цикъла на преражданията, защото животът носи най-вече страдания и един вид не си заслужава освен като път към просветлението. А за страданията сме си виновни сами, особено заради своето невежество за състоянието на нещата, което състояние очевидно е известно само на будистите. Тоест, ако не сме запознати с тяхната вселенска теория и не я приемем за истинна, ще страдаме даже повече от останалите. 

Тази идейна надменност беше изненадваща за мен и развали удоволствието от срещата с редица други мисли, изложени в книгата. Това не означава, че не съм ги оценила. Дори започнах да използвам във всекидневието си някои съвети за нагласа към дадени ситуации и засега съм доволна от себе си, защото лееееекичко увеличих контрола над истеричния си ум. 

До този момент обаче нито тази, нито друга книга е успяла да ме убеди в своите виждания за вселенския ред. Мисля, че това е така не защото съм чела малко книги, а защото всички всъщност сме невежи, колкото и да ни се иска да сме носители на правилното познание. 


Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *