Разказът на прислужницата

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Романът „Разказът на прислужницата“ бе за мен по-малко натоварващ от сериала, който е създаден по него. Изобщо не може да става дума, че някой от тях не ми е харесал, напротив. Просто създават тягостно усещане, с което трудно се справям в някои от по-лошите си дни.

Предимството на телевизионната продукция е, че съдържа редица наистина много красиво заснети сцени. Книгата пък ми изгради по-изящен и грациозен образ на главната героиня.

Не ми се пише много за „Разказът на прислужницата“ обаче. За да отбележа, че съм прочела тази творба на Маргарет Атууд, ще използвам анотацията по-долу, която намерих на страницата на Хеликон:

„Фредова е прислужница в република Галаад. Тя е една от малкото жени, които все още притежават репродуктивни функции. Раждаемостта рязко е спаднала и плодовитостта на жените е рядък дар от Бог, който трябва да бъде контролиран разумно. Това предопределя съдбата на Фредова. Нейната работа е да служи на заможни семейства, като им предостави тялото си. Фредова е прислужница, а това е нейният разказ.

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Разказ как веднъж месечно трябва да легне по гръб и да позволи на Командира да проникне в нея, докато съпругата му държи ръцете й.

Разказ как понякога вечер си припомня живота преди, когато е живяла щастливо със съпруга и дъщеря си.

Разказ как е разполагала със собствени пари, достъп до информация, работа, лично пространство.

Разказ как е разполагала със свободата си, преди да стане всичко това.

Това е разказът на Фредова за едно общество, което е сурово, тиранично и фанатично до пълна слепота. Но Фредова няма да ви каже кога се е случило това. Може да е било преди сто години, възможно е да се случи след хилядолетия. Но е възможно и да се случва сега“.

Харесай във Facebook

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *