Роман за романа, който променя животи

„Загадката Анри Пик“ е книга, която на моменти ми вървеше доста бавно и ми звучеше леко претенциозно. Към края стана по-интересна и разкри приятен замисъл и изненадваща развръзка.

Романът на французина Давид Фоенкинос е сякаш създаден да подчертае начетеността на автора си, като споменава редица литературни произведения и писатели, а също така извежда под линия разсъждания и забележки относно собственото си съдържание. Това първоначално ме озадачи, а при следващите такива случаи откровено ме подразни.

Извън тази склонност към прекалено оригиналничене книгата представлява нелош разказ за съдбата на един роман, открит в библиотека на отхвърлените от издателите текстове. Млада служителка на парижко издателство открива ръкописа, преценява го като стойностен и го издава. Романът добива огромна популярност – както заради литературните си качества, така и заради факта, че е написан от наскоро починалия майстор на пици Анри Пик, живял в  малко бретонско градче, за когото дори собствената му съпруга не е подозирала, че има увлечение към писането.

Около тази нишка се развиват различни интимни взаимоотношения. Разделени двойки се събират, други се разделят, съпруга изневерява на мъжа си, съдбите на обичалите се някога и тепърва влюбващите се са описани фино и елегантно, както е възможно това да се случи само в един френски роман.

Накратко, „Загадката Анри Пик“ е не толкова загадъчна история, колкото история за любовта – към книгите, към себе си и към човека, за когото е възможно да се превърне в твоя половинка, ако навреме му покажеш, че именно това е най-голямото ти желание.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *