Симпатичната мис Зукас разследва убийства в библиотеката

„Убийства в библиотеката“ на американската авторка Джо Дереске е чаровен криминален роман, който се изчита за около два дни. Главната героиня е библиотекарката от литовски произход мис Хелма Зукас.

Тя е спретната и добросъвестна дама с, представям си, приятна външност, която живее сама в поддържан и чист апартамент с гледка към океана и която е отдадена напълно на своята важна за обществото професия.

Загадката около открития труп в градската библиотека провокира аналитичната мисъл на мис Зукас, а, когато в действието се появява и втори мъртвец, към опитите за разрешаване на загадката се присъединява също приятелката на Хелма – Рут. Е, Рут не е от особена помощ, но пък внася приятен колорит в „разследването“.

„Убийства в библиотеката“ е разкошно леко и ненатоварващо четиво, идеално за лятната почивка. Още повече че библиотеката на мис Зукас се намира в красиво крайбрежно градче, където гледките към океана в слънчев ден са истинска радост за окото, а жителите на населеното място редовно излизат на вечерни разходки, за да наблюдават пленителните залези.

Покрай размишленията за убийствата и работните си задачи мис Зукас допуска вниманието й да бъде отклонено и към две потенциални любовни авантюри, но, поне в тази книга, нито една от тях не се реализира напълно.

Прочетох, че Джо Дереске има още много романи от този жанр, така че очевидно тепърва ми предстои да опознавам по-добре находчивата Хелма и нейните скрити романтични копнежи.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *