Споделено за Ванга

В средата на ноември с Ники си организирахме кратка екскурзия в Мелник и околностите. Освен в най-малкия български град, се разходихме още из Петрич, където разгледахме къщата музей на Ванга, както и из местността Рупите – край църквата, построена благодарение на пророчицата.

С „Ванга – земна и неземна“ се сдобихме в сувенирния павилион към църковния комплекс, където имаше огромно разнообразие от подобни книги. Дори нямах представа, че по темата е изписано толкова много. Избрахме точно това, защото е издание на едноименната фондация и представлява компилация от разкази на десетки хора, които по някакъв начин са били близо до Ванга през годините.

Два-три от публикуваните спомени звучат меко казано странно, дори на моменти налудничаво. В по-голямата си част обаче това са истории, споделени от наглед напълно разумни и здравомислещи личности, включително от широко известни в обществото имена. Общото в отделните части е, че всички те свидетелстват за необикновените способности на Ванга.

Няма да изреждам конкретни примери, извадени от различните истории – най-добре е да се запознаете сами с тях. По-същественото за мене беше, че открих и подробности за характера, семейството, приятелите и дома на пророчицата, които ми бяха изключително любопитни.

Много хора разказват как Ванга им е помогнала при един или друг проблем, други, напротив, смятат, че способностите й да предсказва или да общува с невидими светове са преувеличени. Аз лично познавам само един човек, който е получил насоки за бъдещето си от нея и нямам конкретно утвърдено мнение.

Във всеки случай тази книга ме увери в нещо друго – Ванга, освен търсена, почитана или хулена, е била както вероятно феноменална, така и съвсем обикновена личност. С чувство за хумор, с определени навици, с пиперлив език, с прям подход. Изданието засяга много по-сериозни и значими проблеми, заради които си струва четенето, но все пак искам да завърша със следния откъс, който може да ви даде представа и за усмихнатото лице на родената в Македония и прекарала почти целия си живот в България пророчица:

(част от спомените за Ванга на д-р Адриана Чекова):

Имаше период, в който баба Ванга ми се обаждаше всяка вечер и ме питаше какво съм сготвила и как съм го сготвила, въпреки че знаеше, че аз не обичам да готвя. Една вечер не бях вкъщи и телефона е вдигнал синът ми. Баба Ванга го е попитала „Ти защо имаш четворка по математика?“. Той е отвърнал учудено „Ти откъде знаеш?“. Тя е започнала да се смее и е затворила телефона.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *