Тайните на жените от кино Роялъ

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Когато на човек не му е лошо, има нов диван и разполага с повече свободно време от обикновено, са налице всички обстоятелства, които могат да допринесат за приятно прекарани часове в компанията на новата книга на Леа Коен „Жените от кино Роялъ“. Всъщност романът вече не е толкова нов, но аз едва сега стигнах до последната му страница.

Както често се случва в творбите на Коен, и тук се развиват две паралелни истории. Едната е от съвремието, а другата от 30-те години на 20-ти век. Някои от персонажите и взаимоотношенията помежду им ми напомниха в началото на романа за друга книга на същата авторка – „Събирачът на дневници“. Може би това също се нареди сред причините да поотложа дочитането на „Жените от кино Роялъ“. Предположих, че е възможно да ми доскучее заради някои повтарящи се мотиви.

Когато обаче продължих оттам, докъдето бях стигнала, си дадох сметка, че дори и да има повтарящи се елементи, то сюжетът, героите и обстановката и тук, както и в много от останалите романи на Леа Коен, неотменно ме отвеждат към една едновременно уютна и красива, носталгична, аристократична или хаотична София. София, където и преди, а и досега живеят и са живели интересни хора с вълнуващи съдби.

В случая основна част от събитията в романа са свързани с кино Роялъ, където понастоящем се помещава Театър Българска армия. При ремонтни дейности в основите на театъра са открити човешки кости, като основната цел на журналиста Константин Радославов е да открие на кого са принадлежали те и как са се озовали там. В неговото разследване му помага красивата Емилия, с която Константин е в интимни отношения, без да е напълно наясно дали двамата имат общо бъдеще.

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Главен герой в другата сюжетна линия е Смил Ангелов, началник на Пети полицейски участък през 30-те години. Ангелов е истински пазител на реда, а също и любител на столичните забележителности, за които с много грижа и внимание създава пътеводител с исторически справки и илюстрации, официално издаден от държавата. Съпругата на полицая Стефка, скромна и чувствителна жена с влечение към изкуството, често посещава столичните театрални и киносалони, включително кино Роялъ.

Пътищата на всички тези хора се преплитат по неочакван начин, създавайки една интригуваща криминална история, в която има и любов, и политически абсурди, и грубост, и нежност. Естествено, отдавна погребаните тайни от миналото са разкрити, но Константин Радославов прави някои открития и за настоящето.

Аз, от своя страна, за пореден път си дадох сметка колко свързани сме всички ние със събитията, случвали се преди много години, най-малкото заради това, че нашите баби и дядовци са живеели в същата тази отдавнашна България и голяма част от действията им са били обусловени от актуалните към момента политически и икономически обстоятелства. Неприятното е, че много от обществените недостатъци от миналото се повтарят и в наши дни и, по всичко изглежда, ще продължат да се повтарят и в бъдеще.

Харесай във Facebook

Your ads will be inserted here by

Easy Chitika.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *