„Така го правят датчаните“ и един незабравим Копенхаген

Преди няколко седмици изневиделица се оказа, че с Ники ще пътуваме за Копенхаген. Малко преди датата на заминаването ни от книжния щанд в един супермаркет ни се усмихна корицата на „Така го правят датчаните“ и, тъй като така или иначе не знаехме много за Дания, решихме, че може би си струва да прочетем тази книга.

Покупката се оказа добро попадение. Текстът на британската авторка Хелън Ръсел е базиран на нейната истинска история с временното преместване на семейството й в Дания, като е подплатен с многобройни факти, изследвания и мнения за скандинавската държава.

Ръсел е журналистка и това ясно личи в подхода й при написването на книгата. За сравнително малка част от произведението би могло да се каже, че притежава някаква особена литературна стойност. За сметка на това предоставената информация е изключително интересна и полезна за някой като нас, който е решил да се разходи из и около Копенхаген, да опита местната храна и да опознае датските традиции.

Така от книгата разбрахме, че в Дания хората като цяло се определят като доста щастливи и удовлетворени. Всички тези красиви, високи и руси датчани се чувстват спокойни в родината си, защото обикновено работят това, което искат, държавата се грижи за нуждите им, а обществото, в което живеят, е изпълнено с доверие.

Данъчните лишават датчаните от около 50% от доходите им, но парите отиват за безплатно образование и здравеопазване, за изрядно поддържана инфраструктура, хармония в градската среда, бърз и редовен транспорт и достойно заплащане за абсолютно всеки, който работи. Естествено, и в Дания съществуват най-различни проблеми, включително и немаловажният факт, че зимата може да бъде крайно потискаща, но според „Така го правят датчаните“ изглежда, че предимствата на живота по датски са повече от недостатъците.

От своя страна, аз мога с абсолютна категоричност да потвърдя немалко от изброените плюсове в книгата, като ми се иска да обърна особено внимание на разкошните сладкиши, които могат да бъдат открити в пекарните на Копенхаген.

Все пак имайте едно наум, ако решите веднага да потърсите самолетни билети за този красив и често студен скандинавски град – цените в Дания са изумително високи и например наливна бира за около 16 лева чашата не би била особена изненада. Но пък каква бира!

„Така го правят датчаните“ беше прекрасно допълнение към нашето пътуване и без тази книга усещането ни за Копенхаген не би било същото. Дори и да не ви предстои посещение на Дания, текстът е приятен за четене и със сигурност ще ви вдъхнови за пътешествия и приключения.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *