Три четвърти Агата Кристи

Четирима души получават писмо, подписано от великия детектив Еркюл Поаро, което ги обвинява в убийство. Досега се е смятало, че мъртвецът е загинал при нещастен случай, но може би един от четиримата всъщност е причинил смъртта му. Остава да разберем кой и по какви причини.

Самият Поаро остава крайно изненадан от обвиненията в писмата, защото всъщност той не е техният автор и се оказва, че някой е фалшифицирал подписа му. Умният белгиец се впуска в предизвикателно разследване, за да установи, че още един живот е поставен в опасност.

Резюмирана така, историята силно наподобява роман на Агата Кристи. В голяма степен и стилът на книгата, криеща този сюжет, прилича на дело на любимата ми британска писателка. „Мистерията с трите четвърти“ обаче е написана от Софи Хана. Не бях чувала за нея допреди няколко дни, но тя явно е доста известна в Англия и е наложен автор на психологически трилъри. Именно на нея се доверяват наследниците на Агата Кристи за създаването на нови литературни криминални случаи с главно действащо лице Еркюл Поаро.

Доколкото разбирам „Мистерията с трите четвърти“ е третата поред подобна книга на Хана и общо взето резултатът е приличен. Освен умело заплетената и постепенно разкриваща се загадка, присъстват и още някои традиционни елементи от романите на Кристи. Поаро се грижи с внимание за мустаците си, посещават се големи провинциални имения, пие се топъл чай, характерът на героите определя и прави предвидими техните постъпки и т.н., и т.н.

И все пак – има нещо, което липсва. Някои дребни детайли, които само Кристи успява да създаде и да вплете по неописуемо прелестен начин в нишката на своето повествование. С една-две думи, докато разказва за нещо друго, с две-три подробности, докато описва външността на героите си или предава техните реплики… В авторските романи на Агата Кристи, дори и в не най-силните от тях, цари една особена атмосфера. И мисля, че всеки опит тя да бъде повторена не може да се увенчае със 100-процентов успех…, а само с около три четвърти спрямо оригинала.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *