Oбяснения в любов по френски

За френския казват, че е най-романтичният език в света. А какво по-романтично от обяснения в любов в произведения на френски автори?

Писателят и издател Жан-Лу Шифле си е направил труда да подбере точно такива фрази в своята книга „Изкуството да изразяваме чувствата си“ и, ако имате намерение скоро да разкриете душата си пред някого, можете да почерпите вдъхновение от селекцията по-долу. Или да подберете идеи за следващото си литературно приключение.

Аз ще направя и двете! Не стига, че ми предстои романтичен завършек на настоящия месец, но е планирано и кратко пътуване с влак с Ники, който със сигурност ще се съгласи да вземем и някоя и друга книга в куфара.  

„Половината, при това по-красивата половина от живота е скрита за този, който никога не е обичал страстно“, казва Стендал. А според Симон дьо Бовоар в обожанието има нещо божествено, „което предизвиква вселената и времето (…) и осъществява абсолюта“. Нещо, което „те кара да бленуваш, живееш и вярваш“, допълва сякаш тази мисъл Виктор Юго.

Когато си решен да изразиш с думи пламенното си увлечение към някого, могат да се родят следните любовни признания:

При прям подход, без заобикалки

За тези, на които не им се изпада в ненужни подробности, е епистоларната реплика от 18-ти век на Жюли дьо Леспинас: „Започнах да живея едва когато те обикнах“. Директно и смело, това изречение е идеално за нетърпеливите.  

Когато сте влюбени в Париж

„Обичам до лудост три неща: пътуванията, Париж… и Вас“, пише Колет. Жак Превер също има своя версия в „Децата на Рая“: „Париж е съвсем малък за такива като нас, които се обичат с толкова голяма любов“.

Признание със стил и усет към езика

Френският е известен със своята красота и изтънченост. Най-добре би било да направите следните признания в оригинал заради сложните граматически форми, които ще ви се наложи да използвате и заради които ще направите силно впечатление. Ако обаче дамата или господинът не владеят езика, и преведената версия ще свърши работа: „Ще се наложи да престана да живея, за да престана да Ви обичам“, пише Маркиз дьо Сад в „Любовни престъпления“.

Комплимент за започване на флирт

„Баща ти е крадец. Откраднал е всички звезди от небето, за да ги постави в очите ти“. Това очарователно ласкателство, което в днешно време може да се стори на някого банално, излиза изпод перото на Балзак. Също той (в „Дядо Горио“) пише: „Баща ми ми е дал сърце, но Вие го накарахте да затупти“.

Необикновената любов

За да подчертаете колко необичайни са чувствата ви, използвайте или модифицирайте думите на Жерар дьо Нервал: „Вие сте първата жена, която обичам, а аз може би съм първият мъж, който обича до такава степен“. В същия смисъл би могъл да се цитира Мориак: „Всяка друга жена ми изглежда несъществуваща. Обичам Ви“.

Предчувствие за несподелена любов

Случва се и любовта да остане без ответ. Затова и страхът да обявиш как се чувстваш съпътства повечето влюбени. Да си припомним думите на Франсоаз Саган „Не бях толкова глупава, че да не знам, че няма любов без страх от любовта“. Но е валидно и признанието в „Португалските писма“ на Габриел де Гилераг: „Предпочитам да бъда нещастна, обичайки Ви, отколкото никога да не Ви бях срещала“.

Безкрайна романтика

Тук изборът е огромен. Най-чувствителните може би дори ще се разплачат. И как наистина човек да остане безразличен:

„Мисля за теб през цялото време. Мисля за теб сутрин, докато крача в студа. Нарочно вървя бавно, за да мога да мисля за теб по-дълго време. Мисля за теб вечер, когато ми липсваш на събиранията, където се напивам, за да мога да мисля за друго, а не за теб, но ефектът е обратен.

Мисля за теб, когато те виждам и когато не те виждам. Ще ми се да правя нещо друго, а не да мисля за теб, но така и не успявам. Ако знаеш някой номер за забравяне, кажи ми го.“ (Фредерик Бегбеде)

„Загубен съм, не виждаш ли, удавен, наводнен от любов; не знам дали живея, дали се храня, дали дишам, дали говоря; знам единствено, че те обичам.“ Това трескаво послание е част от любовно писмо на Алфред дьо Мюсе, което той пише до любимата си Жорж Санд. За негово нещастие, Санд го напуска малко след това.  

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *