Будно сънуване

Ники отдавна не се беше включвал с постинг в блога ми, но днешният дъждовен следобед внезапно го вдъхнови. Това, за което се съгласи да сподели мнението си, е една книга от ученика на Далай Лама – Б. Алан Уолъс. Тематиката е свързана с природата на сънищата и способността ни да ги изживяваме осъзнато – нещо, към което Ники се стреми от край време, но едва напоследък успява да си спомня по-големи фрагменти от изсънуваното през нощта. За да увеличи успеваемостта на спомнянето, дори е започнал да си води дневник на сънищата. Този импровизиран сборник все още е в своето начало, но съм сигурна, че някой ден ще бъде наистина интересно четиво!

Възможността за осъзнаване на чудния свят на сънищата винаги ме е вълнувала още от времето, когато като ученик прочетох книгите на Кастанеда и дори успях да видя ръцете си на сън. Кой не би искал да има възможността да променя съня си, да се впуска в най-великите приключения, да посещава чудни места и то – докато си спи удобно в леглото.

Осъзнатото сънуване е способността да осъзнаваш и да променяш съдържанието на съня в момента, в който го сънуваш.

Книгата „Будно сънуване“ на Б. Алан Уолъс е разделена на три части, като всяка част ни потапя все по-дълбоко в тематиката. В първата част на книгата авторът ни представя един набор от съвременни техники, упражнения и съвети как да се събудим в съня.

Във втората част ни представя практики от тибетската будистка йога на съня. Тук разбираме, че осъзнатото сънуване не се използва само за забавление, но е и чудесно средство за разрешаване на задачи и проблеми, повишаване на креативността и в крайна сметка истинската цел е да ни доведе до просветление.

В третата част авторът ни разкрива будистките концепции за илюзорната природа на реалността.

Книгата на Б. Алан Уолъс представлява един прекрасен наръчник както за всеки, който би искал да се потопи в невероятните светове и приключения по време на сън, така и за тези хора, които търсят духовно развитие.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *