Дамите над 35 години четат най-много

Въпреки че четенето напоследък се превърна в мода, на практика впечатляващо много хора у нас изобщо не четат. Според националната статистика повече от половината население не е прочело нито една книга през последната година.

В селата положението е още по-интересно – над 70 на сто не са прелиствали книга през 12-те месеца, предшестващи изследването.

Сред тези, които казват, че четат поне по една книга на година, жените са с преобладаващ дял (над 60%), а най-многобройните читатели са дамите на възраст над 35 години.

Както може да се очаква, хората с висше образование и трудово заетите четат повече от по-необразованите и от безработните. Само около 30% от хората без работа казват, че са прочели поне една книга за годината.

И макар форумите и фейсбук групите да изглеждат пълни с литературни почитатели, които редовно обсъждат своите интелектуални преживявания, данните сочат, че от всички, заявили, че четат, запозналите се с повече от десет произведения в годината са едва 20% (около 400 хиляди души).

Един милион българи четат по-малко от пет книги на година.

Според проучвания за целия свят най-много четат хората в Индия, като на второ и трето място са Тайланд и Китай. Най-запалените по четенето европейци пък са чехите.

Харесай във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *