Дневници сглобяват пръснатите късчета от една интрига

Тъй като съм голяма почитателка на Леа Коен, избрах нейна книга за подарък на моята приятелка Марина по случай рождения й ден миналата година. Не съм много сигурна дали романът й е харесал, но след известно време ми го даде назаем, така че и аз успях да се запозная със „Събирачът на дневници“.

Произведението може накратко да се опише като криминална история, но, както често се случва при авторката, из интригата звучат музикални мелодии, издигат се аристократични софийски сгради и, най-вече, прокрадва се тъмната сянка на еврейските гонения през Втората световна война.

Развоят на събитията се върти около смъртта на пенсионирана оперетна артистка в нейния столичен апартамент. Оказва се, че дамата далеч не е била най-миловидното създание на света, напротив изнудвала е куп хора благодарение на записките, които си е водила за техния личен живот. На сцената се появяват писмените спомени на още няколко души. В паметта на всички ярко блести личността на красивата и фатална еврейска певица Естер, която изчезва безследно по време на войната.

Завист, амбиции, интриги, гонения и… много любов ви очакват по страниците на „Събирачът на дневници“. Не знам дали точно тази история е базирана на истински случай, но със сигурност съдбата на Естер далече не е била изключение в средата на 40-те години на миналия век. Романът носи усещането за документалистика и поради факта, че част от действащите лица са реални исторически личности.

Но ще е погрешно да се каже, че книгата е обърната само към миналото. Напротив, останалите основни персонажи са наши съвременници и сблъсъците им с подземния свят са напълно реалистични, като се имат предвид криминалните хроники у нас в последните години.

Общо взето за Марина не знам, но за себе си мога да потвърдя, че „Събирачът на дневници“ ми допадна. Прочетох я с удоволствие и за пореден път се уверих, че благодарение на Леа Коен софийските кооперации, улички и театри могат да бъдат разкошен декор за развитието на една вълнуваща интрига.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 23.06.2020

    […] началото на романа за друга книга на същата авторка – „Събирачът на дневници“. Може би това също се нареди сред причините да поотложа […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *