Една разпалваща въображението фантазия

Ники обича да тренира винг чун, да свири на китара, да гледа филми и да чете книги. Твърди, че предпочитаният му литературен жанр е фентъзито, с което ще е особено ценен в моя сайт, тъй като пък аз рядко чета такива творби. От друга страна, съм го засичала да чете и друг тип произведения, а също и да слуша аудиокниги на различна тематика. Ники отзивчиво прие да напише няколко реда за една от последно прочетените от него книги, която му е направила особено впечатление. Става въпрос за „Мъглороден: Последната империя“ на Брандън Сандерсън.

„Мъглороден: Последната империя“ на Брандън Сандерсън ни потапя в дистопичната средновековна история на един сив свят, изпълнен с пепел и магически мъгли, над който властва безсмъртен деспотичен император, наречен лорд Владетеля.

Сандерсън умело ни въвежда в този магичен свят, където неговите герои – шепа неудачници, крадци и мошеници, са единствените хора, запазили надеждата за един по-добър живот. Те са и единствените, имащи способността и готовността да действат – от брилянтния мъглороден Келсиир с неговата мисия срещу лорд Владетеля и неговата банда до младата Вин, която Келсиир спасява от улицата, защото подобно на него и тя се оказва мъглородна.

А ако се чудите какво всъщност представляват мъглородните, то те са тези, които могат да ползват пълния набор от похвати в Аломансията (една от магическите системи в този свят). Въпреки че всеки един от героите в историята е анти-герой, все пак Сандерсън умело ни ги представя така, че да видим и доброто в тях и да им съчувстваме. Сюжетът е едно шеметно пътешествие, изпълнено с интриги и неочаквани обрати. Книгата показва и как шепа отхвърлени хора могат да променят историята.

Тази книга, която е част от трилогия, но може да се чете и самостоятелно, ще ви впрегне в едно вълнуващо приключение. Препоръчвам горещо на всички любители на фентъзи жанра.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *