Как да отгледаме дете, уверено в себе си

„Как да отгледаме дете, уверено в себе си“ на италианската психоложка Паола Сантагостино е малка книжка с добронамерени съвети към родителите за това как да реагират в ключови за децата ситуации, така че да укрепят детското самочувствие.

Независимо дали става дума за прохождане, или за придобиване на друго ново умение, детето е изправено пред задачата да направи много опити. Някои ще доведат до провал, а други ще се увенчаят с успех. Естествено в единия случай дребосъчето ще има нужда от утеха и окуражаване, а когато гонената цел бъде постигната – от похвала. 

На теория изглежда лесно, но понякога настъпват усложнения, включително заради особеностите в характера на различните деца. Авторката описва поредица от примерни ситуации и анализира накратко какво се случва в тях. 

Книгата не е съвършената панацея срещу неувереността. Интересно е обаче да бъде прочетена, при това не само от хора, които имат деца. Защото редица от трудностите в живота ни се дължат на начина, по който възприемаме себе си. Когато си дадем сметка за това, понякога успяваме да променим нагласата си към даден проблем и да намерим неговото решение.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *