„Сигнал за живот“ отвежда на разходка сред звездите

Случайно ли е възникнал животът? Има ли други планети с разумни същества? Как бихме могли да общуваме с тях? Около тези въпроси се развиват философските и научни разсъждения в книгата „Сигнал за живот“ на португалеца Жозе Родригеш душ Сантуш. 

Романът няма особено ярки или убедителни персонажи. Героите сякаш са там най-вече за да изговарят теориите за човечеството и Вселената, с които е изпъстрена творбата. И въпреки това „Сигнал за живот“ представлява нелоша история за предстоящ контакт с извънземна цивилизация.

Основен персонаж е португалският криптолог Томаш Нороня, който очевидно наскоро (разбирай: в предишна книга на автора) по някакъв начин е спасил света и сега се радва на особена почит и уважение, дори от папата. Главата на римокатолическата църква е поел ангажимент лично да венчае Нороня и неговата годеница, но сватбата се отлага, тъй като криптологът е поканен да вземе участие в безпрецедентна космическа мисия. 

Заедно с още петима учени и астронавти Томаш ще трябва да влезе в комуникация с извънземен космически кораб, който приближава към Земята. Започва ускорена подготовка, по време на която разбираме интересни подробности от всекидневието на астронавтите. Обсъждат се и важни теми за възникването на живота, за еволюцията и оцеляването, както и за неповторимата енергия у живите същества – единствената сила, способна да се бори с всемогъщата ентропия. 

Втората част на романа, когато героите са вече в Космоса, съдържа и напрегнати екшън сцени. Дори тогава философските разговори не спират, което в никакъв случай не е дразнещо, напротив. Единствено изглежда неправдоподобно. Следва неочакван обрат на събитията и още по-напрегнати моменти за космическата експедиция. 

С всичко това „Сигнал за живот“ успя да ми прикове вниманието в продължението на няколко поредни вечери. Щом Вики легнеше да спи, грабвах книгата на душ Сантуш и поглеждах към звездите измежду напечатаните по страниците изречения. Като цяло – приятна космическа разходка с интересна представа за възможна извънземна форма на живот. 

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *