Теорията на всичко

„Теорията на всичко“ може би не е най-подходящата книга за първи сблъсък със Стивън Хокинг. Доколкото знам, друга книга на прочутия астрофизик – „Кратка история на времето“ – е създадена специално за широката публика и е написана на сравнително достъпен език. На мен ми попадна обаче „Теорията на всичко“ и, дори и да имаше пасажи, които или трудно, или почти никак не разбирах, то като цяло този сборник от лекции е изключително интересен.

Ако ви вълнува каква е природата на черните дупки, какви са теориите за началото на времето, защо Вселената се разширява и в какво се състои струнната теория, тази книга ще ви даде някакви отговори. Те няма да бъдат напълно задоволителни разбира се, защото, както и самият Хокинг подчертава, все още човечеството търси теорията, която ще е способна да обясни целия ни свят и да обедини всички останали, вече съществуващи, теории.

Това търсене не е никак лесна задача и изглежда понастоящем се извършва едва от шепа учени по целия свят, защото, колкото повече напредва науката, толкова по-малко са личностите, които могат да се запознават своевременно с нейните постижения и да ги разбират в дълбочина. А след това и да надграждат върху тях с нови открития.

Повечето изследователи са фокусирани в тясно специализирани области и някак почти никой не успява да обвърже откритията в квантовата механика с космологията, да проникне в същността на всичко, на цялата Вселена.

Рано или късно обаче, според Стивън Хокинг може би към края на настоящия век, това би трябвало да се случи. Би трябвало да успеем да изградим една единна теория, или да докажем, че такава просто не съществува. Да проумеем дали има всеобщи закони, на които се подчинява и нашият човешки живот, или всичко произтича от случайността на хаоса.

Авторът на няколко пъти обосновава мнението си, че Вселената едва ли е възникнала случайно предвид поредицата от обстоятелства, които са били нужни, за да може да се зароди живот, и които са изпълнени с прецизна точност. Най-вероятно Хокинг, както всички нас, се е опитвал да намери аргументи за увереността си, че това Всичко, от което сме част и ние с нашата малка планетка, се подчинява на някакви трайни и неотменни закономерности. И ако сме в състояние да проумеем какви са те, „тогава ще знаем мислите на Бога“.

Харесай във Facebook

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *